Wanneer jullie uit elkaar gaan en minderjarige kinderen hebben, moeten er, naast de praktische afspraken, ook afspraken worden gemaakt over het ouderlijk gezag. Ouderlijk gezag betekent dat een ouder wettelijk verantwoordelijk is voor de verzorging, opvoeding en financiën van een minderjarig kind. Ouders met gezag mogen beslissingen nemen over bijvoorbeeld het onderwijs, medische zorg en de woonplaats van hun kind. Als jullie tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap gezamenlijk gezag over de kinderen hadden, dan blijft dit na de echtscheiding (in beginsel) automatisch zo. Het is daarom erg belangrijk om goede afspraken te maken over de (wijze van) verzorging en opvoeding van jullie kind(eren). Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.
Waarom is het ouderschapsplan zo belangrijk?
Het opstellen van een ouderschapsplan is door de wet verplicht gesteld als je gaat scheiden en minderjarige kinderen hebt. Het ouderschapsplan moet samen met het verzoekschrift strekkende tot de echtscheiding bij de rechtbank worden ingediend. Ook bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap, of wanneer jullie niet getrouwd zijn, maar wel samen gezag hebben, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht.
In het ouderschapsplan leg je vast hoe jullie de zorg- en opvoedingstaken gaan verdelen, waar de kinderen gaan wonen en hoe de communicatie tussen beide ouders verloopt. Ook kunnen in het ouderschapsplan financiële afspraken worden opgenomen. Een goed doordacht ouderschapsplan helpt conflicten te voorkomen en geeft duidelijkheid aan beide ouders en de kinderen.
Wat als je het niet met elkaar eens wordt?
Helaas lukt het niet altijd om samen tot goede afspraken te komen over het gezag en de opvoeding. In dat geval kan een mediator uitkomst bieden. Een mediator helpt jullie om op een constructieve manier te communiceren en samen oplossingen te vinden. Kom je er echt niet uit? Dan kun je naar de rechter stappen om een beslissing te laten nemen. De rechter zal altijd het belang van het kind centraal stellen.
Eenhoofdig gezag aanvragen: kan dat?
In sommige situaties is gezamenlijk gezag niet mogelijk of niet wenselijk. Een ouder kan de rechter in zo’n geval verzoeken om eenhoofdig gezag toe te kennen. Dit betekent dat slechts één ouder de beslissingen over het kind mag nemen. Vanwege de ingrijpende gevolgen hiervan voor de andere ouder, wordt een verzoek om eenhoofdig gezag niet snel toegekend. De rechter toetst een verzoek om eenhoofdig gezag aan het ‘klemcriterium’. De rechter onderzoekt of er sprake is van een onaanvaardbaar risico waarbij het kind klem of verloren zou kunnen raken tussen beide ouders, en niet te verwachten is dat hierin binnen een afzienbare tijd (voldoende) verbetering komt. Ook toetst de rechter of wijziging van het gezag anderszins in het belang van het kind noodzakelijk is.
Conclusie: maak goede afspraken met elkaar over de invulling van het gezag na scheiding
Door goede afspraken te maken over het ouderlijk gezag, en de verzorging en opvoeding van de kinderen na de scheiding, kunnen veel problemen worden voorkomen.
Hulp van een familierechtadvocaat
Kom je er samen niet uit? Dan kunnen wij bij Hendrikx Advocaten helpen met mediation of juridische bijstand. Neem gerust contact met ons op via info@hendrikxadvocaten.nl of bel naar 0297-250018 voor een vrijblijvend gesprek.