Hoe bescherm je jouw nalatenschap met bewindvoering?

Bij het regelen van een nalatenschap wil je er zeker van zijn dat jouw erfenis goed wordt beheerd en terechtkomt. Bewindvoering kan een oplossing bieden. Een bewindvoerder beheert dan de nalatenschap. In deze blog lees je hoe en waarom je bewind kunt instellen en hoe het bewind kan worden beëindigd.

Wat houdt bewindvoering in?

Bewindvoering houdt in dat een bewindvoerder de nalatenschap beheert. Dit betekent niet dat de erfgenaam zelf onder bewind staat, maar wel dat hij of zij toestemming moet vragen aan de bewindvoerder om middelen uit de erfenis te gebruiken of bijvoorbeeld te verkopen. Dit biedt bescherming, zodat de nalatenschap verantwoord wordt beheerd.

Waarom een bewindvoerder instellen?

Het kan voorkomen dat er twijfels zijn over de manier waarop een erfgenaam met de erfenis omgaat. Dit kan te maken hebben met de complexiteit van de nalatenschap, bijvoorbeeld als er aandelen, bedrijven of onroerend goed bij betrokken is. Ook kan het een rol spelen als een erfgenaam moeite heeft met zelfstandig geldbeheer of als een erfgenaam minderjarig is. In dat soort gevallen kan het verstandig zijn om de nalatenschap te beschermen door deze onder bewind te stellen.

Hoe een bewind instellen?

Het instellen van bewind over een nalatenschap kan vooraf door de erflater in het testament worden geregeld of achteraf aan de kantonrechter worden verzocht.

In het testament kan de erflater vooraf aangeven over welke goederen hij of zij het bewind instelt en wie de bewindvoerder is. Je kunt ook meerdere bewindvoerders benoemen en opvolgers aanwijzen voor het geval een bewindvoerder overlijdt of zijn taak niet langer kan vervullen. Het bewind gaat meestal in op het moment van overlijden, tenzij anders is vastgelegd in het testament.

Daarnaast is het mogelijk dat na het overlijden van de erflater een executeur, erfgenaam, legataris of andere rechthebbende bewindvoering aanvraagt bij de kantonrechter. In dat geval wijst de kantonrechter een bewindvoerder aan op grond van artikel 4:157 BW.

Kan het bewind worden beëindigd?

Het bewind kan worden beëindigd. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een erfgenaam aan de gestelde voorwaarden voldoet of de kantonrechter om opheffing vraagt en de kantonrechter dat verzoek toewijst. Dat kan bijvoorbeeld als aan het belang waarvoor het bewind is ingesteld, is voldaan. Je kunt hierbij denken aan een erfgenaam die een bepaalde leeftijd bereikt of na rehabilitatie (bijvoorbeeld van een verslaving) weer in staat is om zelf verantwoordelijk met de nalatenschap om te gaan.

Hulp nodig bij bewindvoering?

Het instellen, accepteren of beëindigen van bewindvoering over een nalatenschap kan complex zijn. Onze erfrechtspecialisten staan klaar om je hierbij te helpen. Neem gerust contact op via info@hendrikxadvocaten.nl of bel ons op 0297-250018 voor persoonlijk advies.