Het wijzigen van een ouderschapsplan: wat kan wel en wat niet?

Een ouderschapsplan is een essentieel document waarin jullie na een scheiding afspraken maken over de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Maar wat als de omstandigheden veranderen? Bijvoorbeeld als een van jullie verhuist, een nieuwe baan krijgt, of als de kinderen ouder worden en andere behoeften krijgen? In deze blog bespreken we wanneer het nodig kan zijn om een ouderschapsplan te wijzigen en hoe je dat aanpakt.

Wanneer kan je een ouderschapsplan wijzigen?

Het is belangrijk om een ouderschapsplan actueel te houden, zodat het blijft passen bij de situatie van jullie gezin. Hier zijn enkele situaties waarin het verstandig kan zijn om het ouderschapsplan te herzien:

  • Verhuizing van een van de ouders waardoor de uitvoering van de zorgregeling praktisch niet meer uitvoerbaar is door bijvoorbeeld lange reistijden (let op: in sommige gevallen is er voor de verhuizing toestemming van de andere ouder nodig. Meer weten? Lees hier onze blog over vervangende toestemming bij verhuizing).
  • Wijziging van werk(tijden): als een ouder bijvoorbeeld onregelmatige diensten gaat werken waardoor de afgesproken zorgregeling niet meer kan worden nagekomen;
  • Nieuwe partner of samengesteld gezin: de komst van een nieuwe partner kan invloed hebben op de afspraken die zijn gemaakt, zeker als die nieuwe partner ook kinderen heeft;
  • Wensen van het kind: naarmate kinderen ouder worden, kunnen hun wensen en behoeften veranderen. Misschien willen zij wel meer inspraak in de zorgregeling.

Hoe wijzig je een ouderschapsplan?

Bij het wijzigen van de bestaande afspraken is het belangrijk om de belangen en wensen van jullie kinderen in acht te nemen. Als jullie het beiden eens zijn over de wijzigingen, kunnen jullie samen het ouderschapsplan aanpassen. Het is belangrijk om de wijzigingen schriftelijk vast te leggen, zodat er geen misverstanden ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een ‘addendum’, die je aan het bestaande ouderschapsplan hecht. Hierin kunnen jullie aangeven welke afspraken jullie hebben gewijzigd.

Wat als jullie het niet eens worden?

Wanneer jullie het niet eens zijn over het wijzigen van een ouderschapsplan, is het raadzaam om een mediator of een ouderschapsbemiddelaar in te schakelen, om te helpen met het zoeken naar een oplossing zodat dat je niet direct naar de rechter hoeft te stappen. Bij Hendrikx Advocaten bieden wij de mogelijkheid om in mediation te gaan, zodat jullie samen op een constructieve manier nieuwe afspraken kunt maken.

Wanneer naar de rechter?

Als het niet lukt om er samen of met behulp van een mediator uit te komen, kun je de rechter vragen om een beslissing te nemen. De rechter zal daarbij altijd het belang van het kind vooropstellen. Belangrijke factoren die de rechter meeweegt, zijn de leeftijd van het kind, de betrokkenheid van beide ouders en de stabiliteit van de nieuwe situatie.

Hoe vaak kun je een ouderschapsplan wijzigen?

Er is geen limiet aan hoe vaak een ouderschapsplan kan worden gewijzigd. Zodra er sprake is van een (nieuwe) wijziging van omstandigheden, kan het ouderschapsplan in beginsel opnieuw worden gewijzigd. Het is wel belangrijk dat de wijzigingen altijd in het belang van het kind zijn.

Conclusie: Blijf flexibel en pas het ouderschapsplan aan wanneer nodig

Een ouderschapsplan is een belangrijk hulpmiddel om duidelijke afspraken te maken na een scheiding, maar het is geen document dat voor altijd vastligt. Wanneer de omstandigheden veranderen, is het belangrijk om flexibel te zijn en het plan tijdig aan te passen.

Hulp nodig van een familierechtadvocaat?

Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met Hendrikx Advocaten voor advies, mediation of juridische bijstand. Wij helpen je graag verder. Bel ons op 0297-250018 of stuur een e-mail naar info@hendrikxadvocaten.nl.