Het belang van een levenstestament: Hoe regel je je zaken bij wilsonbekwaamheid?

Stel je voor dat je door een ongeluk of ziekte niet meer in staat bent om je eigen beslissingen te nemen. Wie zorgt er dan voor je financiën, medische wensen en persoonlijke zaken? Dit zijn scenario’s waar niemand graag aan denkt, maar waar we wel op voorbereid moeten zijn. Een levenstestament biedt hiervoor de oplossing. In deze blog leggen we uit wat een levenstestament is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt opstellen.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een notariële akte waarin je vastlegt wie je zaken mag regelen als je dit zelf niet meer kunt. Het is een uitgebreid document waarin je je wensen neerlegt en instructies geeft over het beheer van je financiën, en het maken van beslissingen over medische zorg en persoonlijke zaken voor het geval je wilsonbekwaam wordt.

Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: een voor de financiële belangen en een voor de medische en persoonlijke zaken. Je legt alle zaken die je geregeld wilt hebben in één akte vast. Dat is het levenstestament. Het is ook mogelijk om alleen voor jouw financiële zaken een volmacht op te stellen. De mogelijkheden en werkwijze van de notariële volmacht en het levenstestament zijn hetzelfde. De informatie over het levenstestament geldt dus ook voor de notariële volmacht.

Waarom is een levenstestament belangrijk?

1. Zelfbeschikking behouden

Met een levenstestament bepaal je zelf wie jouw belangen behartigt op het moment dat  je dat zelf niet meer kunt. Dit kan een geruststellende gedachte zijn, omdat je weet dat iemand die je vertrouwt je zaken regelt volgens jouw wensen.

2. Voorkomen van conflicten

Door duidelijk vast te leggen wie bevoegd is om beslissingen te nemen, voorkom je mogelijke conflicten tussen (bijvoorbeeld) familieleden. Dit kan veel emotionele en juridische problemen voorkomen in een toch al moeilijke tijd.

3. Snelle en efficiënte besluitvorming

In noodsituaties is het belangrijk dat er snel en efficiënt gehandeld kan worden. Een levenstestament zorgt ervoor dat er geen onduidelijkheid is over wie beslissingen mag nemen, waardoor er direct actie ondernomen kan worden.

Wat regel je in een levenstestament?

1. Financiële zaken

Je kunt bepalen wie er toegang krijgt tot je bankrekeningen, wie je belastingaangiftes doet en wie je rekeningen betaalt. Dit voorkomt dat rekeningen onbetaald blijven of dat er een financiële chaos ontstaat.

2. Medische zorg

In een levenstestament kun je vastleggen welke medische behandelingen je wel of niet wilt ondergaan. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over het nemen van  beslissingen over reanimatie, orgaandonatie en euthanasie.

3. Persoonlijke zaken

Je kunt aangeven wie er voor je huisdieren zorgt, welke zorginstelling je voorkeur heeft als je niet meer thuis kunt wonen, en waar je beslist niet wil wonen.

Let op: Het levenstestament geldt tijdens jouw leven en gaat dus niet over wat er met jouw bezittingen moet gebeuren na overlijden. Dat regel je in een testament.

Hoe stel je een levenstestament op?

Het is belangrijk dat degene aan wie je een volmacht wil geven, iemand is die je volledig vertrouwt en die bereid is om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. Dit kan een familielid, vriend of professional zijn. Voer een open en eerlijk gesprek met je vertrouwenspersoon over je wensen en verwachtingen. Het is belangrijk dat zij volledig begrijpen wat je wilt. Een notaris helpt je om je levenstestament officieel vast te leggen. Je kunt ook zelf een levenstestament opstellen. Dat heet een onderhandse akte. Je loopt dan wel het risico dat (bijvoorbeeld) de bank deze onderhandse akte niet erkent en jouw vertrouwenspersoon jouw zaken niet kan waarnemen. De notaris controleert of u wilsbekwaam bent op het moment van vastleggen en ondertekenen van de notariële akte. Zo kan hierover achteraf geen discussie ontstaan.

Conclusie

Een levenstestament is een essentieel document dat je helpt om de regie over je leven te behouden, zelfs als je het zelf niet meer kunt. Het biedt zekerheid en duidelijkheid voor zowel jou als je naasten. Overweeg daarom om vandaag nog een levenstestament op te stellen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de erfrechtspecialisten van Hendrikx Advocaten.