De impact van een tweede huwelijk op je erfenis: Waar moet je rekening mee houden?

Een tweede huwelijk kan een nieuwe start en veel geluk brengen, maar het brengt ook juridische en financiële consequenties met zich. Bijvoorbeeld in het licht van jouw erfenis en de verdeling van nalatenschappen. Hoe zorg je ervoor dat zowel je nieuwe partner als je kinderen uit een eerder huwelijk eerlijk behandeld worden? In deze blog bespreken we de belangrijkste aandachtspunten en geven we praktische tips om conflicten te voorkomen.

Hoe beïnvloed een tweede huwelijk je nalatenschap als je geen testament hebt?

Een tweede huwelijk heeft directe gevolgen voor de verdeling van je nalatenschap. Zonder testament valt je erfenis onder de wettelijke verdeling. Dit betekent dat je nieuwe partner en je kinderen erfgenamen zijn, waarbij de partner door de wettelijke verdeling alle goederen van de nalatenschap verkrijgt en de kinderen een vordering op jouw nieuwe partner krijgen die pas opeisbaar is na het overlijden van de partner.

Rechten van kinderen uit een eerder huwelijk

Als kind heb je recht op je kindsdeel. Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar je als kind recht op hebt op grond van de wet of het testament. Het kan zo zijn dat dit niet direct opeisbaar is, bijvoorbeeld als er sprake is van een wettelijke verdeling of ouderlijke boedelverdeling.

Bij testament kan je bepalen dat je jouw kind/kinderen onterfd. Het gevolg daarvan is – bijvoorbeeld – dat het onterfde kind niet meedoet aan de verdeling van de nalatenschap. Het onterfde kind heeft geen recht op spullen van de erflater (de overledene). Ook al is het onterfd, een kind heeft recht op zijn zogenaamde legitieme portie. Dat is een geldvordering die over het algemeen de helft bedraagt van de waarde van het erfdeel als hij niet zou zijn onterfd.

Het belang van een testament

Een testament geeft je de mogelijkheid om af te wijken van de wettelijke verdeling en je nalatenschap te regelen zoals jij dat wilt. Je kunt hierin specifieke wensen opnemen voor de verdeling van je bezittingen tussen je nieuwe partner en je kinderen. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt onduidelijkheden en ruzies na je overlijden.

Tips voor het opstellen van een testament bij een tweede huwelijk

1. Maak duidelijke afspraken

Bespreek met je nieuwe partner en je kinderen hoe je de nalatenschap wilt verdelen. Heldere afspraken kunnen veel onenigheid voorkomen.

 2. Overweeg het vruchtgebruik

Je kunt je nieuwe partner het recht op vruchtgebruik van bepaalde bezittingen geven, zoals het gezamenlijke huis, terwijl de eigendom naar je kinderen gaat. Dit zorgt ervoor dat je partner comfortabel kan blijven wonen zonder dat je kinderen hun erfdeel mislopen.

3. Opnemen van een legaat

Wil je niet dat je nieuwe partner erfgenaam wordt, maar wil je hem of haar wel iets achterlaten? Denk dan aan de mogelijkheid van het opnemen van een legaat. Een legaat is een bepaling in een testament waarbij een specifiek goed of geldbedrag aan een specifiek persoon wordt nagelaten. Het legaat is een vorderingsrecht dat in een testament wordt opgenomen, zoals een huis, auto of geldbedrag. Iemand die een legaat ontvangt (de legataris) is geen erfgenaam.

4. Regel de verdeling van persoonlijke bezittingen

Persoonlijke bezittingen, zoals sieraden of familiestukken, kunnen een emotionele waarde hebben. Het is verstandig om in je testament duidelijk vast te leggen wie deze erft om conflicten te voorkomen.

5. Denk aan stiefkinderen

Als je een goede band hebt met de kinderen van je nieuwe partner, kun je ook hen in je testament opnemen. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blogs  Wat erft een stiefkind van zijn of haar stiefouder? Wettelijke regelingen voor stiefkinderen in het erfrecht

Conclusie

Een tweede huwelijk brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van erfrecht. Door tijdig een testament en eventueel een samenlevingscontract op te stellen, kun je ervoor zorgen dat zowel je nieuwe partner als je kinderen uit een eerder huwelijk eerlijk behandeld worden. Voor meer informatie of advies bij het opstellen van een testament kun je contact opnemen met de erfrechtspecialisten van Hendrikx Advocaten.

Contactgegevens Hendrikx Advocaten: