Wat is een executeur en welke rol speelt hij of zij bij de afwikkeling van een erfenis?

Het afwikkelen van een erfenis kan een complexe taak zijn, vooral als er verschillende erfgenamen en belangen betrokken zijn. Een belangrijke rol in dit proces is weggelegd voor de executeur. Maar wat doet een executeur precies en waarom kan het verstandig zijn om een executeur te benoemen in jouw testament? In deze blog leggen we het uit.

Wat is een executeur?

Iedereen kan in een testament een of meer personen als executeur aanwijzen om zijn of haar nalatenschap (gedeeltelijk) af te wikkelen. In een testament kan tevens opgenomen worden wat de executeur mag en moet doen, alsmede wat de executeur juist niet mag doen of waarvoor hij of zij toestemming van de erfgenamen nodig heeft.

De drie typen executeurs

Er zijn grofweg drie soorten executeurs te onderscheiden: de uitvaartexecuteur, de (gewone) beheersexecuteur en de executeur-afwikkelingsbewindvoerder. Ze worden ook wel aangeduid met één, twee of drie sterren. 

  1. Uitvaartexecuteur (één ster)

De uitvaartexecuteur heeft maar één taak: hij of zij is verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart van de overledene. De uitvaartexecuteur heeft verder echter geen bevoegdheden, daar waar het het beheer van de goederen van de nalatenschap betreft.

  1. Beheersexecuteur (twee sterren)

De beheersexecuteur heeft in essentie de taak om de nalatenschap klaar te maken voor verdeling tussen de erfgenamen. Hij dient de goederen te beheren en de schulden van de nalatenschap te voldoen. De precieze taken van de executeur worden vastgelegd in het testament, maar over het algemeen heeft de beheersexecuteur de volgende taken:

  • Opmaken van een boedelbeschrijving;
  • Informeren van de erfgenamen en eventuele legatarissen;
  • Regelen van de uitvaart (als er geen aparte uitvaartexecuteur is);
  • Contacteren en vervolgens betalen van schuldeisers van de nalatenschap;
  • Het verkopen van goederen voor zover dit noodzakelijk is om schulden van de nalatenschap te kunnen voldoen;
  • Het doen van aangifte erfbelasting en de betaling daarvan.

Tenzij de erflater anders heeft bepaald in zijn of haar testament, dient de executeur zoveel mogelijk met de erfgenamen te overleggen over welke zaken verkocht worden. Een beheersexecuteur is verder niet bevoegd om de nalatenschap tussen de erfgenamen te verdelen, maar zorgt er slechts voor dat nalatenschap voor verdeling wordt klaargemaakt zodat de erfgenamen vervolgens gezamenlijk tot een verdeling kunnen komen.

  1. Executeur-afwikkelingsbewindvoerder (drie sterren)

Deze executeur-afwikkelingsbewindvoerder heeft de meest vergaande bevoegdheden. Hij/zij is, naast het beheren van de goederen en de betaling van de schuldeisers, tevens bevoegd om de goederen van de nalatenschap te verdelen tussen de erfgenamen. De precieze verdelingsbevoegdheden kunnen eveneens in het testament worden opgenomen.

Waarom een executeur benoemen in je testament?

Het benoemen van een executeur in je testament is vooral nuttig wanneer je wilt voorkomen dat erfgenamen conflicten krijgen over de afwikkeling van jouw nalatenschap. Door één of enkele executeur te benoemen, geef je deze personen exclusief de bevoegdheid om het proces in goede banen te leiden.

Houd bij het aanwijzen van een executeur altijd goed rekening met wie je kiest. Je kunt ook een erfgenaam als executeur aanwijzen, maar loopt dan het risico dat de andere erfgenamen die geen executeur zijn hier na jouw overlijden een probleem van maken. Wanneer ruzie tussen de erfgenamen te voorzien is, is verstandig om een onafhankelijke derde als executeur aan te wijzen. Dit kan bijvoorbeeld ook een notaris zijn.

Hulp nodig van een erfrechtadvocaat?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een testament of wil je meer informatie over het benoemen van een executeur? Neem contact op met Hendrikx Advocaten via info@hendrikxadvocaten.nl of bel ons op 0297-250018.