Ontslag op staande voet: wanneer vormen verschillende waarschuwingen een dringende reden?

In deze blog bespreken we een recente zaak van de rechtbank Oost-Brabant over een ontslag op staande voet. Een werknemer van het bedrijf Stakelogic kreeg na vier schriftelijke waarschuwingen de mededeling dat hij mocht vertrekken. Hij werd op staande voet ontslagen. In deze blog kom je erachter of dit ontslag wel rechtsgeldig is.

Inhoud van de zaak

De werknemer, een game presenter bij Stakelogic, ontving vier schriftelijke officiële waarschuwingen in een korte periode. De laatste waarschuwing volgde na een ziekmelding op 9 december 2023, terwijl de werknemer diezelfde avond werd gespot op een feestje. Deze vierde waarschuwing leidde tot een ontslag op staande voet op 11 december 2023. De werknemer betwistte de rechtmatigheid van dit ontslag en verzocht om vernietiging van het ontslag op staande voet, loondoorbetaling en wedertewerkstelling. De werkgever verweerde zich en diende een voorwaardelijk tegenverzoek in om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wanneer het ontslag op staande voet geen stand zou houden.

Standpunt van de werkgever

Het standpunt van Stakelogic is dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is. Volgens Stakelogic geldt binnen het bedrijf een streng ‘three strikes and you’re out’-beleid, inhoudende dat de werknemer na drie schriftelijke waarschuwingen op staande voet wordt ontslagen. De waarschuwingen zagen op het niet komen opdagen op een shift, het dragen van persoonlijke kleding in de livestudio, het niet verschijnen bij een afspraak met de bedrijfsarts en het volgens Stakelogic zich ongeoorloofd ziekmelden. Doordat in een periode van een week tot drie keer toe aanleiding was voor een officiële waarschuwing, handelt de werknemer volgens Stakelogic verwijtbaar. Tot slot heeft de werknemer volgens Stakelogic geen respect getoond voor het instructierecht van de werkgever, wat voortzetting van de arbeidsovereenkomst onmogelijk maakt. Stakelogic verzoekt, indien het ontslag op staande voet wordt vernietigd, (voorwaardelijke) ontbinding van de arbeidsovereenkomst en de loonvorderingen en aanvullende claims van de werknemer af te wijzen.

Het oordeel van de rechter

De rechter oordeelde dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven door Stakelogic. Hoewel Stakelogic een zogenaamd “three strikes and you’re out”-beleid hanteert, stelde de rechter vast dat geen sprake is van een dringende reden. Er is immers geen sprake van een herhaald incident. Ook het geheel of een van de incidenten op zich vormden geen dringende reden die ontslag op staande voet kunnen rechtvaardigen. Ook is de werknemer de laatste keer niet gehoord. Deze uitspraak betekende voor de werkgever dat hij de werknemer weer moest toelaten tot de re-integratiewerkzaamheden en dat de werkgever het verschuldigde salaris aan de werknemer moest betalen.

De rechter benadrukte dat een ontslag op staande voet een uiterst middel is en dat een werkgever alle omstandigheden zorgvuldig moet afwegen. In dit geval had Stakelogic volgens de rechter lichtere sancties kunnen toepassen, zoals bijvoorbeeld een loonstop bij schending van re-integratievoorschriften.

De uitspraak van de Hoge Raad kunt u lezen door hier te klikken. Heeft u vragen over deze uitspraak? Neem dan contact op met ons kantoor via info@hendrikxadvocaten.nl of bel 0297-250018.