Vervangende toestemming bij kerstvakantie

Veel ouders gaan tijdens de kerstperiode met hun kinderen op vakantie. Van een weekje naar de zon of een week in de sneeuw: gescheiden ouders hebben toestemming van de andere gezaghebbende ouder nodig om met hun minderjarige kinderen naar het buitenland te reizen. Bij een controle aan de grens moet je de toestemming kunnen tonen; dit geldt zowel op het vliegveld, als op de snelweg. Denk bijvoorbeeld aan de grenscontroles die sinds kort weer door Duitsland worden uitgevoerd…

De benodigde toestemming wordt gegeven via een speciaal toestemmingsformulier van de Rijksoverheid. Indien de andere ouder geen toestemming geeft en je toch zonder toestemming met de kinderen naar het buitenland vertrekt, kan er zelfs sprake zijn van  kinderontvoering. Dit is een strafbaar feit met mogelijk grote gevolgen.

Wat kun je doen als de andere ouder geen toestemming wil geven? In dat geval kun je op grond van artikel 1:253a van het Burgerlijk Wetboek vervangende toestemming vragen aan de rechtbank.

Belangenafweging rechtbank

De rechtbank stelt bij het maken van afwegingen altijd het belang van het kind voorop. Dit belang wordt beoordeeld aan de hand van verschillende factoren. Hier zijn drie voorbeelden:

Voorbeeld 1: politieke instabiliteit

Wanneer de andere ouder geen toestemming wil geven omdat er in het desbetreffende land politieke instabiliteit is, maakt de rechter de afweging op basis van de mate waarin de kinderen aan de instabiliteit blootgesteld worden.

Voorbeeld 2: schoolvakanties

Wanneer de andere ouder geen toestemming wil geven omdat je buiten de schoolvakanties op vakantie wil, dan maakt de rechter de afweging tussen het belang van het kind om op vakantie te gaan en het belang van het volgen van onderwijs.

Voorbeeld 3: terugkomst

Als de andere ouder geen toestemming verleent omdat hij of zij ervoor vreest dat jij niet meer terug naar Nederland komt, weegt de rechter af hoe groot deze kans is. Zo neemt de rechter mee of het vakantieland het geboorteland is en of jij daar familiebanden hebt. Wanneer dat het geval is, is de kans op het niet terugkeren groter dan wanneer jij aan Nederland bent gebonden door middel van bijvoorbeeld een vaste baan en een (koop)huis.

Procedure en voorbereiding

Om vervangende toestemming van de rechter te krijgen, kun je een kort geding starten. Dit is een snelle procedure, maar zorg ervoor dat je ruim van tevoren begint (minstens 6 tot 8 weken van tevoren), vooral gezien de drukte rondom de feestdagen bij de rechtbank.

Vergeet niet dat jouw kinderen ook een eigen reisdocument nodig hebben. Voor de aanvraag hiervan is wederom toestemming van de andere ouder vereist. Als deze niet gegeven wordt, kun je ook hiervoor vervangende toestemming aan de rechter vragen.

Documenten voor de reis

Zorg er tot slot voor dat je als je op reis gaat alle benodigde documenten bij je hebt, zoals een bewijs van de (vervangende) toestemming, zodat je zorgeloos op vakantie kunt gaan.

Het is ook van belang dat je zorgt voor een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de persoon of personen die toestemming geeft of geven. Daarnaast dien je een kopie van een document waaruit de gezagssituatie over het kind blijkt, bij je te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een uittreksel uit het gezagsregister zijn.

Tip: ook als de andere ouder het wel eens is met de vakantie, blijft het verstandig om het toestemmingsformulier samen in te vullen en mee te nemen. Voor sommige reisbestemmingen is dit zelfs verplicht. Soms dien je ook bij grenscontroles het formulier te laten zien, bijvoorbeeld wanneer jouw kind een andere achternaam draagt.

Ook wanneer je niet gescheiden bent en alleen met jouw kind op vakantie gaat, heb je een dergelijk toestemmingsformulier en de bijbehorende documenten nodig.

Het toestemmingsformulier is te downloaden via deze link:  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Hulp van een familierechtadvocaat

Heb je vragen over het reizen met minderjarige kinderen tijdens de kerstvakantie? Of heb je te maken met een situatie waarin vervangende toestemming nodig is? Neem contact op met een van onze familierechtadvocaat van Hendrikx Advocaten in Mijdrecht. Wij kunnen je bijstaan in het proces en ervoor zorgen dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.