Bij het plannen van de vermogensovergang tussen bijvoorbeeld een ouder en een kind kom je al snel in aanraking met erfbelasting en/of schenkbelasting. Hoewel beide soorten belastingen te maken hebben met het overdragen van vermogen, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In deze blog leggen we uit wat erfbelasting en schenkbelasting inhoudt en geven we tips om belasting te besparen.
Wat is erfbelasting?
Erfbelasting is de belasting die betaald moet worden over een erfenis. Wanneer iemand overlijdt en zijn of haar vermogen aan een erfgenaam of legataris (door middel van een legaat) nalaat, moet de erfgenaam/legataris belasting betalen over hun erfdeel.
Vrijstellingen en tarieven voor erfbelasting
De hoogte van de erfbelasting hangt af van de waarde van de erfenis, de vrijstelling en de relatie tussen de overledene en de erfgenaam.
- Vrijstellingen: De Belastingdienst hanteert verschillende vrijstellingen voor erfbelasting, afhankelijk van de relatie tot de overledene. Partners hebben bijvoorbeeld een hogere vrijstelling dan kinderen, en goede doelen zijn vaak geheel vrijgesteld.
- Tarieven: De tarieven voor erfbelasting variëren van 10% tot 40%, afhankelijk van de waarde van de erfenis en de relatie tot de overledene. Directe familieleden, zoals partners en kinderen, betalen minder erfbelasting dan meer verre familieleden of niet-verwanten.
Wat is schenkbelasting?
Schenkbelasting is de belasting die betaald moet worden over schenkingen. Wanneer je tijdens je leven vermogen overdraagt aan iemand anders, moet de ontvanger van de schenking schenkbelasting betalen. Net als bij erfbelasting, zijn er verschillende vrijstellingen en tarieven afhankelijk van de relatie tussen de schenker en de ontvanger.
Vrijstellingen en tarieven voor schenkbelasting
- Jaarlijkse vrijstellingen: Er zijn jaarlijkse vrijstellingen voor schenkbelasting. Zo mogen ouders bijvoorbeeld € 6.633,- per jaar belastingvrij aan hun kinderen schenken. Onder ‘kind’ verstaat De Belastingdienst ook een pleegkind of een stiefkind. De jaarlijkse vrijstelling voor alle andere personen is € 2.658. Het maakt bij die schenking dus niet uit of de schenker een grootouder is, een oom of een tante, broer of zus of helemaal geen familie.
- Eenmalig verhoogde vrijstellingen: Deze vrijstelling geldt alleen als de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is óf een partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. De verhoogde vrijstelling is eenmalig. Iemand mag maar 1 keer in diens leven gebruik maken van de verhoogde vrijstelling van dezelfde schenker. Voor de eenmalig verhoogde vrijstelling gelden altijd voorwaarden. Het belastingvrije bedrag hangt af van het bestedingsdoel.
- Tarieven: De tarieven voor schenkbelasting liggen tussen de 10% en 40%, afhankelijk van de waarde van de schenking en de relatie tussen de schenker en de ontvanger.
Belasting besparen bij erven en schenken
1. Maak gebruik van vrijstellingen
Zorg ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van de vrijstellingen voor schenkbelasting. Dit kan aanzienlijk schelen in de te betalen belasting. Overweeg bijvoorbeeld om jaarlijks bedragen te schenken binnen de vrijstellingsgrenzen of deze te spreiden over meerdere jaren.
2. Bepaal of je wil schenken bij leven of na je overlijden
Bepaal of je wil schenken bij leven of na je overlijden. De hoogte van de vrijstellingen bij erfbelasting zijn hoger dan de vrijstellingen bij schenkbelasting. Overweeg daarom dus of je wil schenken bij leven of na je overlijden.
3. Overleg met een specialist
Het is verstandig om een specialist in te schakelen bij het plannen van je nalatenschap en schenkingen. Een advocaat of estate planner kan je helpen om de beste strategieën te bepalen en ervoor te zorgen dat je aan alle wettelijke eisen voldoet.
Conclusie
Erfbelasting en schenkbelasting zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het plannen van je nalatenschap. Door goed gebruik te maken van vrijstellingen, schenkingen te spreiden en te overwegen of je bij leven wil schenken of na je overlijden, kun je de belastingdruk verlagen. Voor meer informatie of advies bij het plannen van je nalatenschap kun je contact opnemen met de erfrechtspecialisten van Hendrikx Advocaten.
Contactgegevens Hendrikx Advocaten:
- Email: info@hendrikxadvocaten.nl
- Tel: 0297-250018