Kan de verzorgende ouder verplicht worden om kinderalimentatie te betalen?

Wanneer ouders scheiden, blijft een kind vaak bij één van de ouders wonen, de zogenaamde verzorgende ouder. Een kind heeft bij deze ouder zijn of haar hoofdverblijf. De andere ouder, de niet-verzorgende ouder, heeft dan vaak een omgangsregeling. In de meeste gevallen betaalt de niet-verzorgende ouder kinderalimentatie aan de verzorgende ouder. Die bijdrage is dan bedoeld voor de zogenoemde verblijfsoverstijgende kosten (kosten voor sport, school, kleding, kapper, etc.). Maar kan het ook andersom? Kan de verzorgende ouder verplicht worden om kinderalimentatie te betalen aan de niet-verzorgende ouder?

Uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland

Deze vraag is in 2023 bevestigend beantwoord door de Rechtbank Noord-Nederland. In de zaak die aan de rechtbank voorlag, hadden de ouders een relatie gehad en samen twee kinderen gekregen. Na de breuk kwamen zij overeen dat de kinderen bij de moeder zouden wonen, waardoor zij de verzorgende ouder werd en de vader de niet-verzorgende ouder.

In een gebruikelijke situatie zou de vader kinderalimentatie aan de moeder betalen. Maar in dit geval was de situatie anders. De vader had namelijk een inkomen onder bijstandsniveau, met een minimumdraagkracht van € 50,00 voor twee kinderen. Dit beperkte hem in zijn vermogen om de zorgkosten van de kinderen te dragen op de dagen dat de kinderen bij hem verbleven (ook wel de verblijfskosten genoemd).

Eerder bepaalde de rechtbank al dat financiële beperkingen de relatie tussen de kinderen en beide ouders niet in de weg zouden mogen staan. Daarom bepaalt de rechtbank dat de moeder, die een draagkracht van € 393,00 per maand had, kinderalimentatie aan de vader moet betalen voor de dagen dat de kinderen bij hem verblijven. Hierdoor wordt de vader financieel in staat gesteld om de kosten van de kinderen tijdens zijn zorgdagen te kunnen dragen.

Hoe werd de hoogte van de kinderalimentatie bepaald?

Wanneer wordt bepaald dat de verzorgende ouder alimentatie moet betalen aan de niet-verzorgende ouder, wordt de hoogte van die alimentatie bepaald aan de hand van de zorgkorting. De zorgkorting is een percentage van de behoefte van het kind, dat in mindering wordt gebracht op de hoogte van de kinderalimentatie. In principe komt deze korting toe aan de niet-verzorgende ouder, waarbij geldt: hoe meer zorgdagen, hoe hoger de zorgkorting.

In deze zaak was de behoefte van de kinderen berekend op € 300,00 per maand. De rechtbank hield rekening met een zorgkorting van 35%, wat neerkomt op € 104,00 per maand. Omdat de vader  slechts € 50,00 per maand kon bijdragen, bleef er een tekort over van € 70,00 per maand. De rechtbank oordeelde dat de moeder dit bedrag als kinderalimentatie aan de vader moest betalen.

Gevolgen van de uitspraak

Hoewel in de meeste gevallen de niet-verzorgende ouder kinderalimentatie betaalt aan de verzorgende ouder, toont deze zaak aan dat er uitzonderingen bestaan. Wanneer de niet-verzorgende ouder onvoldoende draagkracht heeft om de zorgkosten van het kind te dragen op de zorgdagen, kan de verzorgende ouder verplicht worden om een bijdrage te leveren. Dit waarborgt dat het kind contact kan hebben met beide ouders, ongehinderd door financiële beperkingen.

Contact met Hendrikx Advocaten

Staat u op het punt om te scheiden, of wilt u een (her)berekening van kinderalimentatie laten opstellen? Neem dan contact op met Hendrikx Advocaten voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze personen- en familierecht advocaat-mediator Michelle Roobeek, advocaat Rosanne Potma of advocaat Marloek Oudshoorn.