Op 23 april 2024 deed de kantonrechter van de Rechtbank Limburg uitspraak in een zaak die het belang onderstreept van tijdig reageren op verzoeken van een werknemer om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd om te zetten in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De casus betrof een werknemer die bij haar werkgever om omzetting van haar tijdelijke contract naar een vast contract had verzocht. De werkgever reageerde niet tijdig en gemotiveerd, waardoor het verzoek volgens de wet automatisch gehonoreerd werd en werknemer voor onbepaalde tijd in dienst was gekomen.
De zaak in het kort
De werknemer was in dienst sinds november 2021 en had een tijdelijk contract dat op 8 augustus 2023 van rechtswege af zou lopen. Op 20 juni 2023 verzocht de werknemer schriftelijk om haar tijdelijke contract om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. De werkgever stuurde werknemer op 7 juli 2023 een aanzeggingsbrief waarin stond dat haar contract afliep op 8 augustus 2023 en niet verlengd zou worden. Werknemer vond dat hiermee niet gemotiveerd gereageerd was op haar verzoek en claimde daardoor voor onbepaalde tijd in dienst te zijn.
Het juridische kader
De Wet Flexibel Werken (WFW) stelt dat werknemers na 26 weken dienstverband een verzoek kunnen indienen voor een vorm van arbeid met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. Werkgevers met tien of meer werknemers moeten binnen een maand schriftelijk en gemotiveerd reageren op dit verzoek. Doen zij dit niet, dan wordt het verzoek automatisch ingewilligd.
Uitspraak van de kantonrechter
In dit geval voldeed de werkgever volgens de kantonrechter niet aan de vereisten van de WFW. Volgens de kantonrechter valt ook een verzoek om voor onbepaalde tijd in dienst te komen onder de WFW. Om die reden had de werkgever binnen een maand na het verzoek schriftelijk en gemotiveerd op het verzoek moeten beslissen. De aanzeggingsbrief van de werkgever voldeed niet aan de wettelijke eisen, omdat het verzoek van de werknemer niet expliciet werd behandeld en geen motivering bevatte. Dit leidde ertoe dat de kantonrechter oordeelde dat de werknemer per 20 juli 2023 een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd had.
Gevolgen voor de arbeidsovereenkomst
In dit geval viel de schade voor werkgever mee. Hoewel de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van rechtswege was ontstaan, had de werknemer geen rechtsgeldige actie ondernomen binnen de wettelijke termijn van twee maanden na het ontslag per 8 augustus 2023. Hierdoor kon de beëindiging van haar dienstverband niet meer ongedaan worden gemaakt. Bovendien had de werknemer na 8 augustus 2023 niet meer voor haar werkgever gewerkt en was zij per 1 september 2023 bij een andere werkgever in dienst getreden.
Conclusie en leerpunten
Hoewel het gaat om een uitspraak van een enkele rechter en afgevraagd moet worden of een verzoek om omzetting van een tijdelijk contract naar een vast contract ook onder de reikwijdte van de WTF valt, benadrukt deze uitspraak het belang voor een werkgever om tijdig en gemotiveerd te reageren op een dergelijk verzoek. Het niet naleven van deze verplichting kan immers leiden tot automatische omzetting van het contract, met alle juridische gevolgen van dien.
Contact met een arbeidsrechtadvocaat?
Heeft u vragen over de WTF en de reikwijde daarvan, of hoe te reageren op een verzoek van een werknemer en wanneer deze wel en niet afgewezen mag worden? Neem contact op met Hendrikx Advocaten. Wij staan klaar om u te adviseren en te ondersteunen bij uw arbeidsrechtelijke kwesties.
- Email: info@hendrikxadvocaten.nl
- Tel: 0297-250018