Het nieuwe jaar is net van start gegaan. Als werkgever kan het zomaar zijn dat je in 2024 om moet kijken naar een vertrouwenspersoon, voor zover je die niet al hebt. Er komt namelijk een nieuwe wet aan die je hiertoe verplicht. Bij het hoe & waarom staan we in deze blog stil.
Nieuwe wet verlangt vertrouwenspersoon bij meer dan 10 werknemers
Afgelopen mei heeft de Tweede Kamer een nieuw wetsvoorstel aangenomen. Het wetsvoorstel bepaalt dat iedere werkgever met meer dan 10 werknemers een vertrouwenspersoon aan moeten stellen. De achterliggende gedachte? Door iedere werknemer een wettelijk recht op toegang tot een vertrouwenspersoon te geven, stimuleer je een veilige en gezonde werkomgeving.
Ongewenst gedrag op de werkvloer komt helaas nog te vaak voor
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat elke werknemer de mogelijkheid krijgt om zich richting een vertrouwenspersoon vertrouwelijk te kunnen uiten en bijstand te kunnen krijgen bij ongewenste situaties. Denk hierbij aan pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie. Onderzoek wijst namelijk uit dat zo’n één miljoen werknemers hier op de werkvloer mee te maken hebben. Het lukt momenteel nog onvoldoende om dergelijk gedrag op de werkvloer te verminderen. De aanwezigheid van een vertrouwenspersoon kan bijdragen aan het tegengaan en/of verminderen van dit ongewenste gedrag.
Het mag om een interne of externe vertrouwenspersoon gaan
In het wetsvoorstel is niet bepaald of werkgevers een interne of externe vertrouwenspersoon moeten aanstellen. De taak van een vertrouwenspersoon is om een werknemer op te vangen, te begeleiden en te adviseren. Indien nodig kan de vertrouwenspersoon een werknemer doorverwijzen naar professionele hulpverlening.
Een interne vertrouwenspersoon is iemand die bij de werkgever werkzaam is en voor alle werknemers kenbaar is. Bij een interne vertrouwenspersoon is het van belang dat deze persoon een opleiding voor vertrouwenspersoon volgt. Een externe vertrouwenspersoon is iemand die door de werkgever wordt ingehuurd en niet werkzaam is binnen de organisatie. Deze persoon is ervaren, opgeleid en gecertificeerd als vertrouwenspersoon.
Het is raadzaam om je alvast te oriënteren, ook al is de nieuwe wet er nog niet
De ingangsdatum van de nieuwe wet staat nog niet vast, omdat het wetsvoorstel nog langs de Eerste Kamer moet. Desondanks doe je er werkgever goed aan om je alvast te oriënteren. Wat is nou precies het mandaat van een vertrouwenspersoon? Moet je gaan voor een interne of externe vertrouwenspersoon? En welke kosten komen erbij kijken.
Wij kunnen je op weg helpen
Kan je – als (midden)kleine werkgever – wel wat advies rond dit onderwerp gebruiken? Wil je tijd & geld besparen? Wij helpen je op weg en kunnen je van praktische handvatten voorzien.
Nog geen cliënt bij Hendrikx Advocaten? We nodigen je van harte uit om langs te komen voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek in ons koffiecafé.