Een uitgeleende werknemer kan je moeilijk tegenhouden bij overstap
Hoe het belemmeringsverbod zwaarder weegt dan het concurrentie- en relatiebeding
In het bedrijfsleven zie je regelmatig dat werkgevers hun werknemers uitlenen om bij een klant van de werkgever (de inlener) werkzaamheden te verrichten. Met deze arbeidskrachten is vaak een concurrentie- en/of relatiebeding overeengekomen die het hen verbiedt om bij de inlener (opdrachtgever van werkgever) werkzaamheden te gaan verrichten op basis van een arbeidsovereenkomst. In dit soort situaties wordt vaak vergeten dat het zogeheten belemmeringsverbod in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) mogelijk van toepassing is. In deze blog staan we stil bij dit verbod.
Het belemmeringsverbod bestaat bij wet sinds 2012
Het belemmeringsverbod zorgt ervoor dat de werkgever die een werknemer aan een inlener ter beschikking stelt niet mag en kan voorkomen dat die werknemer na afloop van zijn dienstverband rechtstreeks bij de inlener in dienst treedt op basis van een arbeidsovereenkomst. Afspraken die in strijd zijn met dit verbod, zijn nietig. Dit betekent dat zij niet geldig zijn en ook nooit geldig zijn geweest. Het verbod is in 2012 in de wet opgenomen naar aanleiding van een Europese richtlijn. Deze richtlijn had ten doel de mogelijkheid voor uitzendkrachten te bevorderen om elders vast werk te krijgen.
Let op deze drie aandachtspunten bij het belemmeringsverbod
Voor de toepassing van het belemmeringsverbod gelden drie belangrijke aandachtspunten.
- Het verbod geldt alleen wanneer een werkgever een werknemer (‘arbeidskracht’) ter beschikking stelt aan een ander (de inlener) voor het verrichten van werkzaamheden onder leiding en toezicht van de inlener.
- Het belemmeringsverbod is van toepassing op zowel werknemers met een overeenkomst voor bepaalde tijd als op werknemers met een overeenkomst voor onbepaalde tijd bij de uitlener.
- Het verbod ziet niet alleen op de ‘arbeidsovereenkomst’, maar ook de ‘arbeidsverhouding’. De uitgeleende werknemer die zijn werkzaamheden bij de inlener voortzet als zzp’er, valt daardoor ook onder het belemmeringsverbod. De Hoge Raad heeft als zodanig geoordeeld in 2017.
Concurrentie- en relatiebedingen zijn vaak in strijd met het belemmeringsverbod
Concurrentie- en relatiebedingen verbieden het de werknemer vaak om na het einde van de arbeidsovereenkomst in dienst te treden bij de inlener. Deze bedingen zijn dus in strijd met het belemmeringsverbod. Dit betekent dat de werknemer ondanks het overeengekomen concurrentie- of relatiebeding gewoon bij de inlener in dienst kan treden. Het is voor bedrijven dus bijna onmogelijk om uitgeleende werknemers tegen te houden als ze over willen stappen. Wees hier alert op!
Meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail of neem contact op via 0297-25 00 18.