De zomervakantie ligt alweer even achter ons en de eerste schoolweken zijn goed verlopen. Terwijl de bladeren beginnen te vallen en de dagen korter worden, kijken veel gezinnen uit naar de herfstvakantie. Deze week biedt een welkome onderbreking van het hectische dagelijkse leven en is een ideale gelegenheid voor quality time met het gezin. Voor gescheiden ouders is het echter belangrijk om vooruit te plannen en afspraken goed vast te leggen. In deze blog geven we tips om de herfstvakantie zorgeloos en ontspannen te laten verlopen. Of je nu thuis blijft of een tripje naar het buitenland overweegt, met de juiste voorbereiding kan iedereen optimaal genieten van deze welverdiende rustperiode.
-
Treed tijdig in overleg en houd rekening met elkaar
Vaak moeten beide ouders hun vakantiewensen afstemmen met andere collega’s en hun werkgever. De verdeling van de herfstvakantie is vaak al vastgelegd in het ouderschapsplan, maar wat als een van jullie in de afgesproken weken geen vakantieverlof kan opnemen? Of misschien heb je in de tussentijd wel een nieuwe baan gekregen waardoor de zaken er anders voor staan. Treed tijdig in overleg met elkaar, zodat jullie als ouders de vakantieperiodes op elkaar kunnen afstemmen. Probeer gezamenlijk tot een goede oplossing te komen, zodat jullie beiden toch met de kinderen op vakantie kunnen.
-
Houd rekening met de leeftijden van de kinderen
Aangezien de herfstvakantie officieel maar 1 week duurt, is deze tip wellicht overbodig. Toch willen we deze tip meegeven voor bijvoorbeeld de zomervakantie. Tijdens de zomervakantie is voor jonge kinderen een regeling waarbij ze de ene drie weken bij de ene ouder zijn en de andere drie weken bij de andere ouder verblijven erg lang. Zij zijn dan immers drie weken gescheiden van de andere ouder. Een optie kan dan bijvoorbeeld zijn om de vakantie zo te verdelen dat de kinderen niet langer dan twee weken gescheiden zijn van elke ouder. Een andere optie is om de kinderen tussendoor een weekendje naar de andere ouder te brengen. Dit vraagt medewerking van jullie beiden. Als het ouderschapsplan al jaren geleden opgesteld is en de kinderen inmiddels ouder zijn, is het wellicht wel mogelijk om in onderling overleg een drie-om-drie weken verdeling aan te houden. Dit is afhankelijk van (de leeftijd van) de kinderen.
-
Gun de kinderen een beetje rust
Het is erg logisch dat jullie allebei de kinderen op vakantie willen meenemen. Dit zijn de momenten waarop jullie mooie herinneringen met de kinderen kunnen opbouwen! Voor de kinderen is het echter niet wenselijk om de gehele herfstvakantie weg van huis te zijn. Ook zij hebben rust nodig en zullen het fijn vinden om (thuis) tijd met vriendjes en familie door te kunnen brengen. Wanneer de kinderen oud genoeg zijn kun je hen vragen naar hun wensen, maar denk eraan dat je de keuze nooit bij de kinderen neerlegt en hen hiermee belast.
-
Rekening houden met een (nieuwe) partner
Een nieuwe partner met kinderen; help! Met een samengesteld gezin kan het lastig zijn om een vakantie te plannen omdat er met veel verschillende gezinnen rekening moet worden gehouden. In dat geval zal iedereen water bij de wijn moeten doen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de nieuwe relatie nog pril is. Misschien zien de kinderen het helemaal niet zitten dat de nieuwe partner mee op vakantie gaat. Maak dit, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, bespreekbaar en spreek verwachtingen naar elkaar uit. Wederom zonder de kinderen hiermee te belasten!
-
Regel de benodigde documenten op tijd
Wanneer minderjarige kinderen met één van jullie naar het buitenland gaan, heeft deze ouder toestemming van de achterblijvende gezaghebbende ouder nodig. Om problemen bij de douane te voorkomen is het zeer aan te raden om de toestemming van de andere gezaghebbende schriftelijk vast te leggen. Dit is in principe vormvrij, maar een aanrader is om het hiervoor bestemde formulier van de Rijksoverheid in te vullen. Als de andere ouder geen gezag heeft, verdient het natuurlijk de voorkeur dat hij of zij evengoed instemt met de buitenlandse vakantie. Een toestemmingsformulier is dan niet nodig, maar het is wel aan te raden om een document mee te nemen waaruit blijkt dat jij de enige gezaghebbende ouder bent. Zorg ervoor dat de toestemming en overige documenten op tijd in orde zijn! Het toestemmingsformulier is terug te vinden via deze link.
-
Erken emoties
Tijdens de herfstvakantie kan het voorkomen dat de kinderen de andere ouder meer missen dan normaal. Nu er geen school en sport is, hebben de kinderen ook minder ritme en afleiding. Erken deze emoties en geef aan dat deze er mogen zijn. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kunnen jullie samen naar een gepaste oplossing, zoals bijvoorbeeld videobellen, zoeken.
Bovenstaande tips zijn uiteraard geen garantie voor een zorgeloze herfstvakantie. Wel kunnen ze dienen als handvat. Neem bij vragen vooral contact op met ons kantoor!
Fijne vakantie!