Telefoonnummer Hendrikx advocaten
+31 (0)297 - 25 00 18
Hendrikx advocaten

Is er een wettelijke opzegtermijn bij een huurcontract?

27 februari 2017

huurcontract-handtekening.jpgEen huurovereenkomst kan niet zomaar worden beëindigd. Voor de huurder gelden andere regels dan voor de verhuurder. Een van de regels waar zowel de huurder als de verhuurder rekening mee moet houden, is de wettelijke opzegtermijn

Ik ben huurder

  • Het opzeggen van de huurovereenkomst doet u per aangetekende brief. Zo kunt u altijd bewijzen dat u de brief naar de verhuurder verzonden heeft. Een reden voor de opzegtermijn hoeft u niet te noemen.
  • De opzegtermijn voor de huurder is gelijk aan de betalingstermijn. Dus als u de huur per maand moet voldoen, dan is de opzegtermijn ook één maand. Bovendien mag de opzegtermijn niet korter dan één maand en niet langer dan drie maanden zijn. Als in de huurovereenkomst een langere opzegtermijn staat, dan geldt toch de termijn gelijk aan de betalingstermijn.
  • Let op! Huurt u een woning voor bepaalde tijd, dan kunt u doorgaans de huur pas op zijn vroegst na het verstrijken van de bepaalde tijd beëindigen. Als de verhuurder er mee instemt kan het ook eerder.

Ik ben verhuurder

  • Het opzeggen van de huurovereenkomst doet u per aangetekende brief. In de brief moet één van de wettelijke opzeggronden en de opzegtermijn worden genoemd. Daarnaast moet er in de brief staan dat de huurder zes weken de tijd heeft om mee te delen of hij met de opzegging instemt.
  • Als de huurder niet binnen zes weken met de opzegging instemt, eindigt de huur niet. In dat geval kan er een gerechtelijke procedure worden gestart om de huurovereenkomst te beëindigen.
  • De opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal drie maanden. Bovendien wordt de opzegtermijn de eerste drie jaar met één maand verlengd voor ieder jaar dat de huurder in het pand woont. In het onderstaande schema ziet u welke minimale opzegtermijn u als verhuurder in acht moet nemen.
Woonduur huurder Minimale opzegtermijn
<1 jaar 3 maanden
1 jaar 4 maanden
2 jaar 5 maanden
3 jaar 6 maanden
>3 jaar 6 maanden

Huurrechtadvocaat

Huurt u een woning of bent u verhuurder van een woning en heeft u vragen over de beëindiging van een huurovereenkomst of een andere vraag over huur?

Neem dan vrijblijvend contact op met een huurrechtadvocaat van Hendrikx Advocaten. Wij geven u advies in uw situatie en kunnen u begeleiden bij een eventuele gerechtelijke procedure.

Media

 
Naar het overzicht »