Telefoonnummer Hendrikx advocaten
+31 (0)297 - 25 00 18
Hendrikx advocaten

Onterechte bemiddelingskosten terugvragen bij makelaar

13 februari 2017

Bemiddelingskosten makelaarHebt u een huurhuis gevonden via een makelaar en hierbij bemiddelingskosten betaald? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om deze bemiddelingskosten terug te vragen. In dit artikel lees je in welke gevallen dit mogelijk is.

Bemiddelingskosten wordt ook wel contractkosten, administratiekosten of courtage genoemd.

Onterechte bemiddelingskosten

In 2015 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een zaak waarin een huurder de bemiddelingskosten terugeiste. In deze zaak ging het om een huurder die via een bemiddelingswebsite in contact kwam met de makelaar. Om vervolgens een bezichtiging te plannen, moest de huurder eerst een overeenkomst ondertekenen waarin stond dat hij (de huurder) opdracht gaf aan de makelaar om een huis voor hem te zoeken. In deze overeenkomst waren bemiddelingskosten opgenomen van € 1100 (een maand huur).

De Hoge Raad oordeelde als volgt: als een makelaar een woning aanbiedt, dan gebeurt dit in opdracht van de verhuurder (ongeacht of de verhuurder hiervoor betaalt of niet). Als de makelaar dan ook nog eens geld vraagt aan de huurder, dan dient hij in feite twee heren, en dat mag niet.

Heeft u een soortgelijke situatie meegemaakt, dan kunt u bemiddelingskosten dus terugvragen van de makelaar.

Voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan het terugvragen van bemiddelingskosten:

  • De bemiddelingskosten kunnen tot vijf jaar na dato worden teruggevraagd;
  • Uiteraard kunt u de bemiddelingskosten niet terugvragen als u zelf opdracht hebt gegeven tot het zoeken van een huurwoning.

Tussenvormen

De praktijk wijst vaak uit dat het niet altijd zo zwart-wit is als hierboven wordt geschetst. Er zijn vele tussenvormen mogelijk, zoals het ‘fungeren als elektronisch prikbord’. In sommige van deze gevallen mag de makelaar alsnog bemiddelingskosten in rekening brengen. Het is verstandig om in zulke gevallen eerst advies in te winnen van een huurrecht advocaat voordat u overgaat op het sturen van een aangetekende brief.

Wat als de makelaar niet betaalt?

Heeft u de bemiddelingskosten teruggevraagd maar weigert uw makelaar om mee te werken? Neem dan contact op met een huurrecht advocaat. Zo weet u zeker dat u de juiste termen gebruikt en dat u sterk in uw schoenen staat bij een eventuele gerechtelijke procedure.

Huurrecht advocaat

Een huurrecht advocaat van Hendrikx Advocaten neemt samen met u de situatie door en bekijkt uw kansen op een succesvolle afloop. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Naar het overzicht »